Усилвател за малки широколентови рамкови и диполни антени (model AAA-1B)

 

Този усилвател е предназначен за използване с малка приемна антена от 20 КХц до 50 МХц. Механичната конструкция на антената са извършва от потребителя. Към усилвателя могат да се свържат 2 отделни магнитни антени (рамки). Тези рамки се използват също така и като рамена на малък широколентов дипол.  Така могат да се използват 3 различни антени. Усилвателят има 4 режима на работа, които се управляват дистанционно. Рамка A, Рамка B, кръстосани рамки А+В и дипол. Превключването е моментално и позволява да се избере най-добрата антена за момента.

 Използват се  две платки – Усилвател (Fig.1.1) и Управление. (Fig.1.2). Усилвателят има нисък шум, висок динамичен диапазон и е много широколентов. В същност на платката има два усилвателя  с нисък и висок входен импеданс за различните антени (Fig. 1.3).. Всички усилватели са балансни. Честотната характеристика на усилвателите с монтирана антена са равномерни в широк обхват – използваеми честоти са от 20 KHz до 55 MHz.

Усилвателят е свързан към приемника чрез блок Управление и FTP (екраниран CAT5) кабел с RJ45 куплунги. Дължината на кабела може да бъде над 100м. Максималното изходно напрежение на усилвателя може да бъди ограничено за да не превиши допустимите стойности за входен сигнал на някои приемници. Има джъмпери, които позволявот да се нагласи подходящ режим на работа при различни условия. Монтиран е с SMD елементи и настроен.

Усилвателят е защитен по вход от силни сигнали – може да бъде използван в непосредствена близост (10 – 20 м) до предавател с мощност 2 Квт без да се взимат допълнителни мерки. Има входни филтри за потискане на смушения от мощни FM станции. (80-108MHz).

Усилвателят се захранва от 13.8 в номинално напрежение (11.8  – 15.7 V граници) постоянно токово захранване с ток 145 мА максимум. Могат да се използват стандартни захранвания за трансивер. Усилвателят е монтиран в пластмасова ABS plastic (IP55 защита) кутия, която са монтира навън до антената. Този усилвател може да се използва като блок за  постройката на сфазирани насочени приемни антени.

 Fig.1        Fig.2

 

Документация

 

Има 4 файла на английски език, които подробно документират антенния усилвател и могат да бъдат намерени на страницата  www.active-antenna.eu  :

 

1.        Description and  Specifications   http://www.active-antenna.eu/tech-docs/1_ActiveAA_DandS_20.pdf

2.      Mounting Instructions   http://www.active-antenna.eu/tech-docs/2_ActiveAA_Mount_20.pdf

3.      Antenna  http://www.active-antenna.eu/tech-docs/3_ActiveAA_Antena_11.pdf

4.      Questions and Answers    http://www.active-antenna.eu/tech-docs/4_ActiveAA_QA_21.pdf

 

На български са преведени първите два документа, които могат да бъдат изтеглени от тук:

Инструкция за монтаж и Описание и спецификация

 

 

Допълнителна информация

 

По-подробна информация  за принципа на работа може да се намери ето къде:

 

[1] Wideband Active Small Magnetic Loop Antenna http://www.lz1aq.signacor.com/docs/wsml/wideband-active-sm-loop-antenna.htm

[2] Wideband Active Small Magnetic Loop Antenna. Protection from Strong Electromagnetic Fields. http://www.lz1aq.signacor.com/docs/Wide_Mag_loop_prot_v1/wideband_mag_loop_protection.htm

[3] Very Weak Signal Reception with Small Magnetic Loop Antenna.   http://www.lz1aq.signacor.com/docs/fa-eng/Weak_signals-mag_loop_engl.htm

 

Доставка и цена

За български радиолюбители  изпратете заявка на lz1aq@abv.bg , ще ви бъде дадена оферта. Доставката е с куриер и наложен платеж.