Последна редакция 24.05.2005

Приемо-предавател за 3,5 и 14 МХц - LZ1AQ

Публикувам схемата на трансъвъра LZ1AQ. Трансиверът е разработен през 1975 год. и тази година прави 30 годишен юбилей. Когато го разработвах бях на 26 години и току що бях завършил ВМЕИ София. Служех в едно софийско военно поделение и началник ми беше покойният Димитър Драчев LZ1BC , който ме остави да го правя в работно време!. Когато гледам схемата на трансивъра от позицията на 30 годишен натрупат опит много малко неща бих променил. Например, бих извел на предната плоча регулацията на усилването на микрофонния усилвател, двупътен изправител за ниското напрежение – и . . . . нищо повече.

 

Ако намеря свободно време, ще сканирам и публикувам пълният текст на статията “Приемо-предавател за 3,5 и 14 МХц” сп. Радио,Телевизия и Електроника бр. 2, 3 и 4, 1976г.

Цялата схема е сканирана в 6 файла в GIF формат ( aq1.gif aq2.gif aq3.gif aq4.gif. aq5.gif aq6.gif ) Сканирането не е с един и същ мащаб защото така ми беше по-лесно. Файловете могат да се разглеждат с най-различни програми:

Ако сте в Windows XP нямате никакви проблеми защото тези файлове се отварят автоматично с вградения софтуер където можете да ги мащабирате и отпечатате. Файловете са така направени, че всеки от тях да бъде разпечатан на една страница А4 формат.

Ако сте в Windows 98 изтеглете си от интернет една много добра “freeware” програма за графика IrfanView ( www.irfanview.com ) с чиято помощ ще можете да мащабирате и отпечатате.

73 Чавдар LZ1AQ